Czym zastąpić sos sojowy?

Sos sojowy – charakterystyczny dodatek do dań

Sos sojowy to często stosowany dodatek do potraw, zwłaszcza kuchni azjatyckiej. Pierwotnie pochodzi z Chin. Wytwarza się go z przefermentowanej mieszaniny soi, pszenicy oraz wody. Podczas zakupu sosu sojowego należy zwrócić uwagę na jego skład – nie powinien zawierać dodatkowych składników, a zwłaszcza sztucznych barwników i aromatów.

To trudny do zastąpienia składnik wielu dań, podkreślający delikatny smak mięs, ryb, dań warzywnych oraz zup. Nadaje charakterystyczny posmak, dlatego trudno o równie dobry zamiennik tego sosu w kuchni. Przeczytaj artykuł aby dowiedzieć się, czym można zastąpić sos sojowy?

Jak powstaje sos sojowy?

Sos sojowy powstaje z mieszaniny soi, ziaren (najczęściej pszenicy), soli oraz wody. Taki roztwór poddaje się fermentacji – w zależności od rodzaju sosu, może trwać od 2 miesięcy co 2 lat. Fermentacja odbywa się dzięki dodatkowi specjalnych pleśni, drożdży i bakterii kwasu mlekowego. Pozyskany w tym procesie zacier należy wycisnąć i przefiltrować.

Rodzaje sosu sojowego

Wyróżnia się dwa rodzaje sosu sojowego – jasny i ciemny. Jasny sos sojowy powinien fermentować od 2 do 9 miesięcy i posiada delikatniejszy smak. Ciemny sos sojowy fermentuje nawet do 2 lat, a jego konsystencja jest gęstsza, smak natomiast bardziej wyrazisty. Osoby cierpiące z powodu celiakii lub na diecie bez pszenicy mogą skorzystać z możliwości zakupu wersji bezglutenowej sosu. Osoby z nadciśnieniem mogą wybrać sos sojowy niskosodowy.

Smak sosu sojowego

Czy wiesz, jak smakuje sos sojowy? Sos sojowy wyróżnia się charakterystycznym, słonym smakiem. Stanowi nieodłączny element kuchni azjatyckiej, ale jego wyjątkowe walory smakowe dostały docenione także w Europie. Gdy dodajesz go do posiłku, możesz zrezygnować z dodatkowej ilości soli. Za pomocą sosu sojowego da się nadać potrawom doskonały, piąty smak – umami. Jest to smak ani gorzki, ani słony, ani kwaśny, ani gorzki.

Co zamiast sosu sojowego – zamienniki

Sos sojowy w prosty sposób można zastąpić takimi składnikami jak lubczyk, wodorosty, suszone grzyby, sól selerowa, cebula lub anchois z dodatkiem soku z cytryny. Jeżeli zależy Ci na płynnym zamienniku, możesz skorzystać z przyprawy w formie sosu rybnego lub bulionu wołowego. Sos rybny należy używać z umiarem, z racji jego intensywnych właściwości.

Zamiennik sosu sojowego możesz przygotować w domu, z powszechnie dostępnych artykułów. Do tego potrzebujesz:

  • pół litra bulionu wołowego,
  • łyżeczkę octu balsamicznego,
  • łyżeczkę octu winnego,
  • łyżeczkę sosu rybnego,
  • dwie łyżeczki cukru trzcinowego,
  • szczyptę sproszkowanego czosnku,
  • szczyptę sproszkowanego imbiru,
  • sól i pieprz według preferencji.

Wszystkie składniki, poza sosem rybnym, należy umieścić na głębokiej patelni, wymieszać i poczekać do momentu wrzenia. Proces gotowania powinien trwać od 7 do 10 minut. Mieszaninę należy często mieszać. Po zdjęciu patelni z ognia, należy odczekać, aż sos ostygnie. Następnie należy dodać sos rybny.

Prostym i szybkim sposobem na uzyskanie podobnych walorów smakowych potrawy jest dodanie maggi zamiast sosu sojowego.

Maggi a sos sojowy

Sos sojowy w smaku przypomina płynną przyprawę Maggi, ale z delikatnym dodatkiem goryczy. Z tego powodu popularna i łatwo dostępna Maggi staje się jego zamiennikiem. Zachęca do tego nie tylko jej dostępność w każdym sklepie, ale i niska cena. Należy jednak mieć na uwadze, że Maggi swój smak zawdzięcza dużemu dodatkowi soli oraz glutaminianu sodu w składzie. Maggi nadaje się do potraw wegańskich. Od niedawna płynna przyprawa Maggi może zostać zakupiona także w formie sosu sojowego Maggi.